lördag 24 mars 2012

Vad man kan uppnå med mutor

Hur man ska få en skygg katt som tycker det är jätteläskigt att bli klappad att istället tycka om det är en stor utmaning när man ska socialisera dem (tycker jag). Det är klart att alla katter inte tycker om att kela, det finns ju även tama katter som tycker att kelande är överskattat. Men med Nalla och Semlan stod det klart ganska tidigt att de så småningom skulle bli keliga, framför allt Semlan även om vi inte riktigt är där ännu.

Ni kanske kom ihåg att jag klapptränade Semlan med klicker tidigare? Den träningen har jag gett upp, då jag kände att vi inte riktigt kom framåt efter ett tag. Efter det låg klappträningen nere ett tag och jag fokuserade mest på Nalla, vilket var ett arrangemang vi alla tre var nöjda med. För ett par veckor sen började jag jobba lite med Semlan igen. Metoden jag använde den här gången var följande: När det var matdags fick de som vanligt jobba lite för den första maten, i Semlans fall skulle hon ha kontakt med mig. Antingen kunde hon nosa på mig eller så tog jag iniatitivet och nuddade vid henne ("Jätteläskigt!" sa Semlan de första gångerna). Efter varje kontakt fick hon en torrfoderpylla av mig för att associera kontakten med något positivt. Vill ni veta hur det har gått? Titta på filmen så får ni se.


För Semlan har jag två varianter på belöning: Antingen ta maten från handen eller så kastar jag iväg den så hon får jaga. Vanligtvis använder jag ivägkastningen mer (smårunda Semlan behöver röra lite på sig ;), men för filmens skull blev det mest från handen.

3 kommentarer:

  1. marianne o belle lillkusin24 mars 2012 kl. 21:37

    otroligt bra kämpat av dej... stum av beundran.....vad långt ni kommit...bra tålamod som ger belöning.... :)

    SvaraRadera
  2. Vad härligt att se! :) Blir alldeles varm i hjärtat <3

    SvaraRadera
  3. Margareta Pennebrink25 mars 2012 kl. 10:58

    Fina östgötakissar

    SvaraRadera